Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Ініціювати питання про подвійне громадянство — недалекоглядно для державного відповідального політика. Для шпани — так» (Відео)

Путін про це тільки й мріє...

uifuture.org

«Ініціювати питання про подвійне громадянство — недалекоглядно для державного відповідального політика. Для шпани — так» (Відео)

Віцепрем’єр-міністр України з європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба пропонує узаконити подвійне громадянство. Як ви ставитеся до такої ідеї? Якщо підтримуєте, то громадянство якої країни ви хотіли б ще мати?

 

      Володимир КАРПУК,  народний депутат України V та VІ скликань (м. Луцьк):

— Найперше: я не думаю про жодне інше громадянство, крім українського. А щодо суті питання, то тут треба оцінювати не лише один, а багато законопроєктів. Давати оцінку їм системно, комплексно — і про подвійне громадянство, і про продаж землі… Кулеба мотивує тим, що чимало українців працює за кордоном, і їм треба надати можливість не втрачати зв’язок із батьківщиною. Але, по–перше, не дуже багато наших громадян отримує громадянство інших країн, по–друге, насправді цим рішенням відкривається шлях до продажу землі іноземцям. Тобто вони приймають громадянство України, тож за законом мають право купувати у нас землю. І не тільки її, а й приватизувати інші ласі шматки, які ще залишаються, — залізницю і газотранспортну систему… Отже, до цього треба підходити системно, розуміти всі ці ініціативи влади. Саме тому на цьому етапі я проти подвійного громадянства.

    Тарас ЧОРНОВІЛ,  політолог (м. Київ):

— Сама ідея подвійного громадянства все одно буде реалізована, бо ми цього не зможемо уникнути. Однак саме зараз найгірший час, щоб порушувати це питання. Вважаю, що у законі, очевидно, в конституційній нормі має бути дуже чіткий пункт про те, що подвійне громадянство визнає Україна не з усіма державами, а тільки з тими, з якими укладено відповідні двосторонні угоди про взаємну повагу, визнання законодавства і функцій щодо подвійного громадянства. Таким чином ми зможемо відсікати Росію від подвійного громадянства, її легалізації.

Стосовно ж мене, то я — людина законослухняна. Доки в Україні немає подвійного громадянства, я про нього взагалі не думаю і навіть не пробую собі це уявляти. Якщо нинішня влада не доведе до руйнування безвізу (а вона поки що наближається до того, що в наступному році нас його можуть позбавити), то я не особливо буду зацікавлений, щоб отримати друге громадянство. Бо, по–перше, з нього випливають певні зобов’язання перед іншою державою, а я хочу мати його тільки перед Україною. І, по–друге: це мовби розмивання свого національного статусу. Але якщо Зеленський доведе до того, що наша країна втратить спрощений режим перетину кордону, то я б хотів мати громадянство будь–якої країни Європейського Союзу. Це могла б, для прикладу, бути сусідня Польща, де я дуже часто буваю.

 

    Людмила КИРДА,  депутат Волинської обласної ради, (смт. Маневичі):

— Жодного подвійного громадянства бути не може! Я, чесно кажучи, боюся, якщо нашим людям дати ще паспорти — російські, угорські, польські, то тоді ми можемо і країни не зберегти. Є така загроза. З великою пересторогою спостерігаю за діями нової влади, на яку покладалися надії на хороші зміни, та сьогодні починаю переживати за майбутнє України. Мене вражає, що закони приймаються в якомусь турборежимі, з таким шаленим темпом. А от питання про ринок землі, яке є дуже важливим для нас усіх, відтягується. Можливо, влада хоче його вирішити непомітно, на свій лад. Тоді мені справді страшно, аби отак тишком–нишком не здали і України. У нас — збройний конфлікт, війна на Сході, стільки не вирішено соціальних питань, люди масово виїжджають на роботу за кордон. І ще до цього всього добавити подвійне громадянство?! Це дуже небезпечно.

 

    Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,  ексзаступник голови СБУ (м. Київ):

— Я проти. Не можна в умовах війни та хаосу додати ще й плутанину щодо питань громадянства. Україна до цього не готова. Ми ще не встигли розбудувати державний механізм, який би нормально функціонував. Тому ініціювати питання про подвійне громадянство — недалекоглядно для відповідального політика. Для шпани — так.

 

    Артем ЗАПОТОЦЬКИЙ,  учасник Революції гідності, удостоєний ордена «За мужність» ІІІ ступеня (м. Луцьк):

— Негативно. Я не підтримую пропозиції щодо узаконення подвійного громадянства, бо вважаю, що Україна ще до цього не готова. Точніше, левова частка людей хотіла б хоч сьогодні набути громадянство якоїсь країни. І пішла б на це за будь–яку ціну (бо ж дає можливість і подорожувати, і працювати за кордоном). Але за відсутності національної ідеї подвійне громадянство є небезпечним для самої України як держави. Адже коли до цього дійде, то наївно було б думати, що багато наших співвітчизників отримає паспорти США, Британії, Німеччини. Матимуть і такі. Але значно більше — російських. А це підриває безпеку нашої країни, бо дає можливість східному сусідові застосувати вже відомий сценарій «захисту власних громадян». До речі, якщо говорити про подвійне громадянство, то ще до його узаконення по декілька паспортів мають і владці, і політики, і олігархи.

Друге питання само собою відпадає: про подвійне громадянство як людина, в котрої є національна ідея (за неї і стояв на Майдані 2014–го), ніколи не задумувався.

 

    Микола БІЛЬШЕВИЧ,  музикант, волонтер, підприємець (м. Луцьк):

— Подвійне громадянство, напевне, вигідне лише для проведення захоплень територій на зразок абхазького. Воно корисне для приховання злочинів чи відмивання незаконних грошей. Чи потрібне воно Україні в цей складний політичний період? Однозначно, ні! З двома паспортами пенсійні виплати отримуватимуть в ОРДЛО і тут, податки платитимуть у Європі, а соціальне забезпечення і пенсії їм в Україні ніхто не відмінить. Як вижити державі в такій ситуації?

Про подвійне громадянство будемо думати, коли матимемо імперські амбіції щодо Кубані! (усміхається. — Ред.).

 

    Ірина ФАРІОН,  мовознавець, народний депутат України VIІ скликання (м. Львів):

— Вкрай негативно до цього ставлюся, бо це повний і абсолютний розпад держави. У зв’язку з тим, що національна свідомість українців перебуває на рівні «плінтуса», то для них подвійне громадянство — це спосіб узаконено «киданути» свою Батьківщину. А ті, хто прийшов до влади, немає жодного сумніву, — відверті колаборанти, які працюють на поетапний розпад держави. І право на другий паспорт для співвітчизників — це один із базових кроків у цьому процесі. Подвійне громадянство має значна частина «народних депутатів», якщо їх можна так назвати, сепаратисти із Закарпаття, а тепер до цього приєднається і представник найвищої виконавчої влади. Це не працює на суверенітет нашої держави, її унітарний устрій, на українців як націю.

 

    Лариса ШЕНДИБИЛО,  завідувачка центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку, лікар акушер–гінеколог вищої кваліфікаційної категорії (м. Луцьк):

— Я категорично проти такої ідеї навіть за умови, що вона, як сказав Кулеба, не стосуватиметься громадян, які разом із українським мають і російський паспорт. Окрім північного агресора, є й інші країни, що можуть зазіхати на наші території, використовуючи як аргумент подвійне громадянство жителів. Знаємо, яку політику проводить, наприклад, Угорщина.

Віцепрем’єр буцімто вболіває за співвітчизників, які виїхали за кордон, хвилюється, щоб вони не втратили зв’язків із нашою державою. На мою думку, справжні українці незалежно від наявності паспортів почувають себе дітьми своєї батьківщини. Це ми бачимо на прикладі старої української діаспори в Канаді, США, інших країнах. Вони передають любов до рідної землі дітям, онукам і правнукам, намагаються допомагати нашій державі. А якщо в людини нема почуття патріотизму і вона за гроші й від рідної матері готова відмовитися, то подвійне громадянство тут не допоможе. Я маю лише український паспорт і не хочу іншого.

 

    Василь ПРАДІД,  голова первинної організації Незалежної профспілки гірників України ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» (м. Нововолинськ):

— Цю ідею не підтримую. Вважаю, що можна мати громадянство лише однієї країни — рідна земля, як матір, може бути лише одна. Бо, скажіть, як має діяти людина, котра є одночасно і українцем, і росіянином? На чий бік їй стати, коли Росія воює проти України? Це якесь ошуканство і роздвоєність. Запровадження цієї норми простих людей абсолютно не хвилює. Вона потрібна лише для тих, хто при владі, хто тримає гроші в офшорах. Щоб при нагоді можна було дременути з країни й сховатися на законних підставах в іншій. Україна у нас одна, і справжні патріоти ніколи її не залишать.

 

    Людмила МАРИНІНА,  директор школи, депутат Рівненської обласної ради (с. Цепцевичі Сарненського району Рівненської області):

— До цієї ідеї ставлюся негативно. Достатньо бути громадянином України, а це просто чиїсь хитрі ігри. Хіба може мати людина двох матерів? Так само й щодо подвійного громадянства. Я маю український паспорт, цим пишаюся, й іншого мені не потрібно. Батьківщина у нас одна, зараз на Сході її захищають справжні герої. Невже вони воюють за подвійне громадянство?

 

    Олег ГАЛАСУН,  заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волинської області (с. Чаруків Луцького району):

— Ідея про подвійне громадянство не стільки абсурдна, скільки шкідлива. Її запропоновано неспроста. Влада має за мету продати в Україні землю всім, кому треба. Таким способом замість аграрної країни вона зробить аграрну пустелю, де все ростиме, але людей не буде. Їм тут робити стане нічого. Зрозуміло, що сценарій подвійного громадянства написано не в Україні, а в Росії. Вона хоче досягнути свого як не києм, то поліном. А якщо говорити із жартом, то хотів би, щоб усі українці отримали друге громадянство США (якщо Штати захочуть), щоб американські війська могли захищати своїх громадян.

 

    В’ячеслав СУДИМА,  заслужений працівник культури України (с. Рокині Луцького району):

— Це питання вже давно обговорюється. Я згадую, як у нашій школі працювала американська волонтерка, котра літала в Японію до свого бойфренда без будь–яких документів — із Рокинів до Києва і звідти до Москви та Японії. От несправедливість — ми в ХХІ столітті так просто до Польщі не можемо поїхати, а вона — за 10 тисяч кілометрів! Але де гарантія, що так легко українцям можна буде отримати американські паспорти? З’являться одразу перепони. А от щодо російського паспорта, то тут будуть навіть заохочення. У цьому — загроза втрати державності. Ми бачимо, як Росія захищає інтереси своїх громадян у Південній Осетії, Придністров’ї, на Сході Україні.

Сьогодні у ста країнах світу є подвійне громадянство, але нам від нього користі не буде. Має бути вимогливе і жорстке законодавство. У нас зараз за подвійне громадянство передбачено штрафи близько 2 тисяч гривень. Для тих, хто «нашкодив» на мільярди, це нічого не вартує. Близько пів тисячі українців уже отримали подвійні паспорти — у Криму, на Сході, а у Верховній Раді мають і потрійні. Але близько 5 мільйонів — на заробітках. Де гарантія, що вони повернуться, якщо приймуть ще одне громадянство? Щоб стати громадянином США, треба інвестувати 500 тисяч доларів — і аж за 5 років буде паспорт. Тож є чого повчитися. За подвійне громадянство має бути кримінальна відповідальність, з країнами близького закордоння — домовленість. А так хочеться, щоб наші сусіди мріяли отримати український паспорт і ми гордилися тим, що, як у пісні співається, «я України син».

Бліц провели Алла ЛІСОВА, Катерина ЗУБЧУК, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Лариса ЗАНЮК, Людмила ВЛАСЮК, Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, Олег КРИШТОФ, Мирослава КОЗЮПА, Василь УЛІЦЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel