Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Рак молочної залози — це не вирок,  а хвороба, яку лікують і перемагають

Онколог-мамолог Орест Андрусенко нагадує, що пухлини добре діагностуються, а це вагомий фактор

pixabay.com

Рак молочної залози — це не вирок, а хвороба, яку лікують і перемагають

Щороку наприкінці жовтня у нашій державі проходить Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Мета заходів, які відбуваються в цей час, — спонукати жінок турбуватися про власне здоров’я, регулярно обстежуватися, звертатися до лікаря для ранньої діагностики. Це допоможе онкологам виявити недугу на початкових стадіях, коли вона майже повністю виліковна, зберегти і продовжити життя

Щорічно в світі реєструють понад 13 мільйонів випадків злоякісних новоутворень, з них в Україні — 160 тисяч. У Волинській області ця патологія виявлена у 2700 осіб. Рак молочної залози — одне із найбільш поширених онкологічних захворювань у жінок. Хвороба має тенденцію до зростання, особливо серед представниць молодого віку. За статистикою, занедужати на рак ризикує сьогодні кожна восьма жінка. Але якщо раніше це стосувалося переважно осіб після сорока років, то нині хвороба помолодшала, про що свідчать історії 30- і навіть 20-літніх пацієнток.

На розвиток злоякісних процесів у молочних залозах впливають загальний стан організму, канцерогенні речовини, які потрапляють із продуктами харчування, хімічні реагенти, пестициди і гербіциди, деякі медикаменти, а також електромагнітне, ультрафіолетове випромінювання, радіація, нікотин та гормони. Порушення гормонального балансу, велика насиченість естрогенами чи прогестероном також ведуть до раку молочної залози. Відіграє свою роль і спадковий фактор — близько 9% злоякісних процесів передаються від батьків до нащадків.

Рак, який вдалося виявити на ранній стадії, майже на 100% піддається лікуванню.

Основною ознакою раку молочної залози є поява одного або кількох пухлинних утворень у тканині грудей. Найчастіше вони виникають у верхньо–зовнішньому квадранті, іноді із самого краю на межі з пахвинною западиною. За своїм виглядом рак молочної залози може бути невеликою, але щільною пухлиною без чітких меж або вузлом м’якої консистенції округлої форми з досить чіткими межами, мати гладку чи горбисту поверхню, деколи — значні розміри (5—10 см). Типові симптоми раку — зморщеність і втягненість соска, а також кров’янисті виділення з нього. При виявленні подібних ознак треба терміново йти на прийом до онколога.

Перевірити себе з приводу цих симптомів має можливість кожна жінка шляхом самообстеження молочних залоз, проводити яке необхідно кожного місяця. Крім того, з профілактичною метою треба регулярно відвідувати мамолога та гінеколога, обстежувати свої молочні залози на УЗД–апараті чи мамографі. Адже пухлини добре діагностуються, а це вагомий фактор. Рак, який вдалося виявити на ранній стадії, майже на 100% піддається лікуванню, тобто жінка зможе повернутися до нормального життя і продовжити його.

На жаль, ми спостерігаємо у пацієнток страх перед зверненням до лікаря. Він викликаний не лише можливим діагнозом, а й матеріальними причинами — люди бояться, що лікування обійдеться надто дорого. Відкладаючи візит до онколога, вони рятуються на свій розсуд: використовують спиртові компреси, п’явки, гриби, вдаються до уринотерапії. До фахівців приходять лише тоді, коли допомогти вкрай важко. Хоча якби це сталося раніше, результат був би іншим, оскільки рання діагностика раку молочної залози рятує життя і обходиться набагато дешевше, ніж на пізніх стадіях.

На жаль, саме запізніле виявлення хвороби є однією з головних причин того, що в Україні ріст захворюваності супроводжується високим рівнем смертності. Пухлини молочної залози у запущених стадіях діагностуються у чверті пацієнток, і половина з них помирає вже протягом першого року після виявлення. Не останню роль у пізньому зверненні до медиків відіграє непоінформованість суспільства про справжні чинники цієї проблеми, звернення до «народних цілителів», а не лікарів–професіоналів. Через неправильне лікування хворі втрачають час, а недуга набирає обертів.

Виявити захворювання на ранній стадії допомагають регулярні обстеження на мамографі чи УЗД–апараті. На Волині, крім обласного медичного центру онкології, мамографи є в інших лікувальних закладах, але кількість охочих обстежитися на них порівняно з попередніми роками суттєво зменшилася. Тим часом такі огляди жінки після 40 літ повинні проходити раз на два роки, після 50 — щорічно. До того ж принаймні раз на рік треба побувати на прийомі у спеціаліста для профілактики.

Жителі нашого краю мають достатньо можливостей для ранньої діагностики цього захворювання. У Волинському обласному медичному центрі онкології створено мамологічний центр, у якому використовується сучасна апаратура (мамографи та УЗД) і спеціальні методи діагностики (тонкоголкова пункційна біопсія, трепан–біопсія, визначаються онкомаркери для молочної залози). Крім того, в закладі діє мамологічний кабінет, де щорічно проходять огляд близько 8000 жінок, створено реабілітаційний центр, у якому проводяться психологічна та медична реабілітація після операції на молочній залозі.

Якщо ви виявили у себе пухлину, не треба впадати у відчай (можливо, це доброякісне новоутворення). Не зволікайте із зверненням до мамолога, який проведе обстеження і дасть рекомендації щодо лікування! Кожна жінка повинна знати, що сьогодні рак молочної залози — це не вирок, а хвороба, яку лікують і перемагають.

Орест АНДРУСЕНКО, онколог-мамолог.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel