Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Отруїлися чи отруїли?

У власника тварин з’являються сльози на очах, коли згадує про втрату

Фото Євгенії СОМОВОЇ.

Отруїлися чи отруїли?

Фермер із Ківерцівського району стверджує, що корови, яких знайшов мертвими на сусідському полі, загинули від рук зловмисника

Моросив холодний осінній дощ. Тож стадо худоби червоної і чорної масті понуро брело на пасовище. Попереду — ​загрозливого вигляду бик. Худоба, як линки, — ​лискуча, доглянута. Господар — ​азербайджанець Абулфат Худієв, вирощує корів м’ясної породи. Тримає овечок. Продукцію експортує. Чоловік зі знанням справи розповідає про своїх корівок. Відчувається, що не перший рік займається тваринництвом. Згодом зізнається, що це його спеціальність. Абулфат Худієв має фах зоотехніка. У 1987 році закінчив Московську сільськогосподарську академію імені Тимірязєва, працював за фахом в Орловській області Росії. Тож тваринництво — не лише його бізнес, а й хобі. Щоб займатися тим, що любить і добре знає, пан Абулфат п’ять років тому покинув Київ і перебрався на Волинь. Купив напіврозвалену колгоспну ферму у Ківерцівському районі, відновив її, взяв в оренду пасовище поблизу села Гайове. Тварини перебувають тут з весни до пізньої осені. Доглядають їх два пастухи. Один із них — ​співвітчизник Худієва Даяндур Абасов, того дня, коли виявив мертвих тварин, відлучився. Пішов у село, щоб купити хліба. Думав, поки повернеться, худоба у шкоду не встигне зайти. Та й куди їй іти? Пасовище під лісом, далеко від села. Поблизу нема городів.

—Коли повертався, почув постріли, — розповідав Даяндур, — побачив двох людей біля машини. Один із них був з рушницею. Корови уже були мертвими. Подумав, що він їх убив, запитав чому. Чоловіки почали кричати і заштовхувати мене до машини. Я втік.

Разом із паном Худієвим їдемо на поле, де він побачив неживих тварин. Це неподалік пасовища.

— Тут я знайшов одну корову, — показує фермер. — Ще й досі вм’ятина залишилася. А через кілька кроків від неї — іншу.

Оскільки з рота корів ішла піна, то вирішив, що їх отруїли, бо ж зранку були здоровими. Версію про отруєння попередньо озвучив і ветеринар, який оглянув трупи.

Зазначимо, що про біду пан Абулфат дізнався не від пастуха. У суботу, в день, коли виявили біду, о 18–й годині йому зателефонували з невідомого номера. Незнайомий чоловік повідомив, що його корів застрелили.

— Я запитав: «Хто ти?». Попросив назватися. Але він вимкнув телефон. Після цього передзвонив пастух.

Фермер, вважаючи, що до смерті корів причетний чоловік, який телефонував йому, вирішив висловити аноніму своє обурення. Набрав його номер телефону.

— Кажу йому, яке ти право маєш убивати моїх корів? А він мені: «Приїжджай, дізнаєшся», — емоційно розповідав Худієв.

Уже на місці він зрозумів, що тварин не вбили, бо ж слідів від куль не було. А оскільки з рота корів ішла піна, то вирішив, що їх отруїли, бо ж зранку були здоровими. Припускає, що, можливо, з рук. Версію про отруєння попередньо озвучив і ветеринар, який оглянув трупи. А причетним до смерті худоби її власник вважає місцевого фермера, якого начебто упізнав пастух. Він переконаний, що сусід накинув оком на його землю, хоче розширити своє господарство. До цього інциденту, стверджує, він ніяких конфліктів із ним не мав, ніколи не спілкувався.

— Я з ним розмовляв після смерті тварин, — каже. — Він не заперечує, що отруїв їх, тільки посміхається і говорить: «Чому ваша худоба знаходилася на моїй території? Вона завдала мені збитків». Але які то збитки? Там же нічого не росло. То вже після отруєння він викопав на полі ями під фундук, який збирається висаджувати.

Власник худоби написав заяву до поліції. Але на об’єктивне розслідування не сподівається. Обурюється, що ймовірного отруйника навіть не викликали на розмову. Мовляв, і цього разу справу спустять на гальмах, закриють. Адже звертається до правоохоронців не вперше. Торік теж мав подібний прецедент. Невідомі вбили двох його коней. Тягнули їх через ліс. Хотіли, очевидно, здати на м’ясо. Але щось пішло не так, завадило їхнім планам. Тому й кинули напризволяще посеред лісу. А перед цим ще й корову у стайні зарізали. Тушку забрали.

Начальник Ківерцівського райвідділу поліції ГУНП в області Юрій Столярчук звинувачення у бездіяльності відкидає. Мовляв, з’ясовуємо обставини, перевіряємо факти. Порушили кримінальну справу за фактом загибелі тварин і ведеться досудове розслідування. А фермера, котрого Худієв підозрює, не викликали, бо нема підстав.

— Він каже, що винен сусід, а які докази? Його припущення? — запитує Юрій Столярчук. — Ми ж не знаємо причини смерті корів. Може вони отруїлися на пасовищі, подавилися або померли від якоїсь хвороби? Ветеринари взяли зразки органів тварин на експертизу. Будуть її результати, знатимемо причину смерті, тоді й зможемо вести мову про відшкодування збитків, покарання винних.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel