Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Або ми рятуємо Україну від дефолту, або один олігарх отримує собі банк»

Президенту Зеленському, який у цьому голосуванні обрав інтереси держави, а не інтереси олігарха, підставила плече опозиційна «Європейська солідарність» з Порошенком на чолі.

Фото eurosolidarity.org.

«Або ми рятуємо Україну від дефолту, або один олігарх отримує собі банк»

Фракція «Європейська солідарність» підтримала так званий «антиколомойський закон», «щоб вберегти Україну від банкрутства»

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №2571–д, який має унеможливити повернення «Приватбанку» бізнесменові Ігорю Коломойському. За відповідне рішення проголосували 267 парламентарів. Причому документ підтримали як частина нардепів від партії влади «Слуга народу», так і опозиційні «Європейська солідарність» та «Голос», а також депутатська група «Довіра» та позафракційні. Водночас за нього не дали голосів фракції ОПЗЖ, «Батьківщина», більшість членів групи «За майбутнє». Не голосував «за» і жоден обранець від Волині.

ЗМІ повідомляли, що за відмову підтримати «антиколомойський» закон депутатам пропонували по 60 тисяч доларів.
ЗМІ повідомляли, що за відмову підтримати «антиколомойський» закон депутатам пропонували по 60 тисяч доларів.

 Лідер найактивнішої опозиційної партії «Європейська солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко так пояснив позицію своєї політичної сили напередодні голосування: «В опозиції завжди є велика кількість запитань до законопроєктів влади. Але я хотів би, щоб усі чітко розуміли, що поставлено на карту. На карту поставлено дефолт України. Як ми до цього прийшли — це питання третє. Але дефолт — це інфляція, це знецінення грошей, інший курс національної валюти, різкий ріст безробіття, дестабілізація банківської системи. І заплатить за все це український народ. Найменш захищені верстви населення. Лише для того, щоб одному олігарху зберегти банк або повернути, — наголосив Порошенко. — Сьогоднішній день — це час істини. І саме тому «Європейська солідарність» і я як її лідер будемо голосувати за цей закон».

Дефолт — це інфляція, це знецінення грошей, інший курс національної валюти, різкий ріст безробіття, дестабілізація банківської системи. І заплатить за все це український народ. Найменш захищені верстви населення.

Як відомо, прийняття «антиколомойського» законопроєкту про неповернення банків ексвласникам є вимогою Міжнародного валютного фонду для надання Україні фінансової допомоги (у Фонді бояться, щоб їхні гроші не осіли потім у кишенях олігархів). А без нових кредитів МВФ Україні загрожувало б банкрутство. Його наслідки могли б бути катастрофічними — від неконтрольованої інфляції аж до краху державності. Відтак одразу 8 найбільших бізнес–асоціацій країни закликали депутатів Верховної Ради проголосувати за цей законопроєкт, а також за реформу ринку землі. Гроші Міжнародного валютного фонду якщо не гарантують, то дають шанс вийти із кризи з мінімальними втратами.

Зазначимо, що нардеп від Волині Ігор Палиця, який є партнером Ігоря Коломойського, висловлювався за те, щоб Україна «припинила витрачати валюту для повернення зовнішніх зобов’язань», іншими словами, оголосила дефолт. Він навіть розмістив на своїй сторінці у фейсбуці відео із серіалу «Слуга народу», на якому президент Голобородько посилає МВФ «в сраку». «Мені в образі глави держави сподобався саме цей рішучий вчинок», — написав пан Палиця.

В реальному житті Володимир Зеленський вирішив, що в умовах коронавірусу країна не зможе прожити без запозичень, і нікуди МВФ не «посилав». Навпаки — був змушений відмовити Ігорю Коломойському, який розкручував його кандидатуру під час президентських виборів на своєму телеканалі «1+1». Навіть у відеозверненні до українців Президент агітував парламентарів підтримати цей законопроєкт.

Однак це голосування показало, що Володимир Зеленський вже не контролює значної частини фракції «Слуга народу» Якщо раніше депутати, які прийшли у парламент завдяки популярності Зеленського, демонстрували монолітність, то «антиколомойське» питання засвідчило розкол. Із 248 членів фракції 50 не дослухались до аргументів Президента і не дали голосів. Ситуацію врятували опозиційні фракції, які натиснули «за».

Тим часом

Жоден із волинських нардепів не підтримав закон. Представник «Слуги народу» Вячеслав Рубльов був «відсутній», у групі «За майбутнє» «відсутніми» значились Ігор Палиця, Ірина Констанкевич та Степан Івахів. Ігор Гузь не голосував.

Василь РОГУЦЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel