Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Лікарка зі Старовижівщини: «Кожного дня іспанці  о 20.00 з балконів, аплодуючи, дякують медпрацівникам»

«Бережіть себе і своїх близьких, залишайтеся вдома».

Фото з архіву Світлани КУЗЬМИЧ.

Лікарка зі Старовижівщини: «Кожного дня іспанці о 20.00 з балконів, аплодуючи, дякують медпрацівникам»

Світлана Кузьмич (дівоче прізвище Дунець) родом із Мокрого, сусіднього села від мого рідного. Працювала сімейним лікарем у Дубечненській амбулаторії, зараз живе в Іспанії на одній із територій, де кількість уражених коронавірусом найвища

Карантинний режим ще сильніше прив’язує нас до телебачення та інтернету, бо саме там ми в надії чекаємо почути новину: «Пандемія закінчилася, ми перемогли». Але поки що доводиться відслідковувати невтішну статистику: ця хвороба забирає життя у різних куточках світу. Отак випадково натрапила на блог Світлани Дунець, яку пам’ятаю ще зі шкільних років. Вона нині перебуває у відпустці по догляду за дитиною і живе в Іспанії. Вісім місяців тому у них із чоловіком Андрієм народилася друга донечка Мартуся. Разом з батьками, які теж переїхали до сонячної Іспанії, подружжя мешкає на півдні країни у провінції Кадіс, що розташована в автономній громаді Андалусія. Публікуємо її допис дослівно.

«За порушення карантину накладаються штрафи від 100 до 30000 євро»

«Ситуація в Іспанії нагадує якийсь фільм про кінець світу, і взагалі здається, що це все не з нами відбувається, а десь в паралельній реальності або це якийсь сон. Коронавірус розповсюджується дуже швидкими темпами, а все через те, що донедавна всі тут жартували і казали, що то несерйозно… Помирають люди різного віку… Вже котрий день ми сидимо на повному карантині. Працюють тільки продуктові магазини, аптеки, все решта зачинено на невизначений термін. Поліція патрулює вулиці, підключена армія, вони тут і вдень, і вночі. Накладаються великі штрафи від 100 до 30000 євро, якщо ти без потреби виходиш на вулицю, виїжджаєш автомобілем з міста, і ще купа санкцій за недотримання режиму надзвичайного стану.

Не дай Боже, щоб усе це повторилось в Україні. Думайте не лише про себе, а й про тих, хто поруч.

Громадський транспорт функціонує, але обмежили кількість виїзду. В автобусах суворі правила проїзду. Бонус від влади: уряд виплачуватиме сім’ям компенсації за матеріальні втрати внаслідок режиму.

«Поліція вмикала сирену: так казала спасибі населенню за те, що воно залишається вдома»

В Іспанії о 20.00 кожного дня люди аплодують медичним працівникам та тим, хто стримує поширення вірусу і допомагає у його подоланні. Це такий жест підтримки й висловлення подяки. А кілька днів тому поліція на автомобілях вмикала сирену і таким чином дякувала простим людям за те, що вони залишаються по домівках.

На додачу хочу зауважити, що ситуація в Україні набагато плачевніша, ніж у країнах Європи. Поясню чому: дивлячись на стрімкий ріст захворюваності в Іспанії, лікарні колапсовані. Це не означає, що коронавірус дуже страшна смертельна хвороба. Це звичайний респіраторний вірус, але з дуже великою контагіозністю! І чим більше хворих, тим більш нереально вчасно і в повному обсязі надати медичну допомогу. У великих містах і в столиці стаціонари заповнені, медперсоналу не вистачає, апаратів штучної вентиляції також. Тому я закликаю тих, хто мене знає і не знає: бережіть себе і своїх близьких, залишайтеся вдома. Пересидіть декілька тижнів, поспілкуйтеся більш тісніше, пограйте в настільні ігри, почитайте книжку, подивіться цікавий фільм… Не дай Боже, щоб усе це повторилось в Україні. Думайте не лише про себе, а й про тих, хто поруч».

Власта КРИМСЬКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel