Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Великий піст-2023: коли починається і що можна їсти

Великий піст допомагає вірянам підготувати тіло та душу до світлого свята Воскресіння Ісуса Христа.

Фотоколаж із сайту prolviv.com.

Великий піст-2023: коли починається і що можна їсти

Цьогоріч Великдень вважається раннім, адже припадає на 16 квітня. Тому й піст розпочнеться вже зовсім скоро. Традиційно він триває сім тижнів перед Воскресінням Христовим, або  48 днів. 2023-го – від 27 лютого до 15 квітня. Церква наголошує, що піст – це не лише дотримання обмежень у їжі. Також віряни повинні проводити ці дні в молитвах, роздумувати про своє життя та покаятися в гріхах

Перший та останній тижні вважаються найсуворішими

Варто звернути увагу, що дотримуватися обмежень у їжі можуть лише фізично здорові люди. Постити не рекомендується дітям, вагітним жінкам, людям поважного віку і тим, хто має будь-які хронічні захворювання.

Перший та останній тижні вважаються найсуворішими. У понеділок, середу та п’ятницю в ці тижні споживають лише ті продукти, які не піддавалися термічній обробці. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері.

Головне – виключити з меню всі продукти тваринного походження, а це молоко, сир, сметана, яйця, м’ясо, 
а також рибу. 

Певні послаблення Церква допускає в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.

Останній тиждень посту, який називається Страсною седмицею, має особливий день – п’ятницю. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. А в суботу споживання їжі взагалі заборонено.

У другий – шостий тижні меню за днями може бути таким:

Понеділок – на сніданок, приміром, зварити гречану кашу на воді, на обід приготувати капустяний суп та картопляні котлети, на десерт з’їсти фрукти, а на вечерю випити чай без цукру.

Вівторок – вранці з’їсти смачну вівсяну кашу, на обід – вермішелевий суп, салат з овочів, перлову кашу з грибами. Від вечері краще утриматися.

Середа – розпочати день можна з рисової каші, а на обід з’їсти гриби й салат із капусти. Вечерю краще пропустити.

Четвер – на сніданок чудовим варіантом стане кукурудзяна каша і сухофрукти, на обід підійде солянка та овочевий салат, а на вечерю – картопляне пюре і домашня консервація.

П’ятниця – спробуйте ячну кашу, зваріть гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат, на вечерю можна поласувати гречкою з грибною підливою.

Субота – початок дня буде чудовим з вінегретом, а на обід приготуйте рисову кашу з чорносливом і курагою, на вечерю – макарони й салат.

Неділя – вівсяні пластівці на воді можуть стати сніданком, на обід з’їште пісний борщ та смажену картоплю, а на вечерю – відварений рис із цибулею та морквою.

Взагалі у Великий піст можна експериментувати. Головне – виключити з меню всі продукти тваринного походження, а це молоко, сир, сметана, яйця, м’ясо, а також рибу. Можете без проблем споживати макарони, різні крупи, овочі та фрукти, сухофрукти й зелень, домашню консервацію.

Тетяна МЕЛЕЖИК, tsn.ua.

Читайте також: «У Польщі зняли свій серіал «Слуга народу» (Відео)».

Telegram Channel