Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Росіяни з Кінбурнського півострова поцупили  надгробну плиту козацького отамана

Козаки Сидір Білий (ліворуч) і Захарій Чепега на пам’ятнику в Краснодарі.

Фото із сайту umoloda.kiev.ua.

Росіяни з Кінбурнського півострова поцупили надгробну плиту козацького отамана

Загарбники мають намір вивезти надгробок у Краснодар

За словами історика, очільника ГО «Бузький гард», командира взводу ЗСУ Іллі Зелінського, йдеться про надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва Сидора Білого. «Надгробок першого отамана Чорноморського козацького війська було втрачено після численних військових баталій на півострові», – написав Зелінський. За його словами, загарбники мають намір вивезти плиту в Краснодар. «Окупанти продовжують привласнювати нашу історію та історичну спадщину України», – наголосив історик. Нагадаємо, що російські загарбники викрали з Херсона пам’ятник князю Григорію Потьомкіну. 

Саме Білий збудував козацьку маневрену флотилію і вирішив долю Лиманської битви за Очаків, розбивши потужний флот османів.

Наша довідка

Сидір Білий – запорозь­кий старшина, перший кошовий отаман Чорноморського козацького війська, командувач Чорноморської козацької флотилії, перший дворянський голова Херсонського повіту (1785–1787).

Упродовж 60-х років XVIII ст. він неодноразово виконував особисті доручення кошового отамана Петра Калнишевського.

Білий дбав про захист запорозьких прав та про повернення відібраних козацьких земель, разом із колишніми запорожцями будував флотилію, займався комплектуванням екіпажів та їхньою підготовкою. Брав активну участь у російсько-турецькій війні 1787–1792 років, флотилія під його командуванням провела кілька морських боїв із турецьким флотом в районі Дніпро-Бузького лиману.

Саме Білий збудував козацьку маневрену флотилію і вирішив долю Лиманської битви за Очаків, розбивши потужний флот османів.

У бою з турецькою флотилією під Очаковом 11 червня 1788 року Сидір Білий зазнав смертельного поранення. Він похований у Кінбурнській Олександрівській церкві. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel