Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Не млинцями єдиними: найкращі рецепти пампухів

Зустрінемо Масницю пампухами?

Фото із сайту bbc.сom.

Не млинцями єдиними: найкращі рецепти пампухів

Саме їх чомусь останнім часом вважають головною стравою Масниці (цьогоріч вона триває з 20 по 26 лютого). Однак в українців у цей період (який, до речі, в деяких регіонах має ще назви Колодка, Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень) чи не найпопулярнішим наїдком завжди були вареники із сиром, посмачені маслом та политі сметаною. Недарма ж кажуть у народі: «Почекайте, варенички, прийде на вас Масниця». Ще у ці дні прийнято пригощати сирниками, дерунами, пирогами, оладками, солодощами з медом. У хорватів традиційно готують булочки з начинкою («крафне»), а в наших сусідів-поляків – пончики з повидлом. Полюбляють такі смажені смаколики з начинкою і на Заході України, де їх, щоправда, звуть пампухами. Але від того вони, повірте, анітрохи не гірші. Пропонуємо і вам скуштувати 

Класичні дріжджові

Інгредієнти: 500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 1 яйце, 55 г масла, 4 жовтки, 50 г цукру, цукрова пудра, дрібка солі; для начинки – варення, ягоди або мак.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте кілька столових ложок борошна та 1 ложку цукру. Залишіть у теплому місці. Розітріть яйце з цукром і м’яким маслом до однорідної консистенції. Додайте дріжджову суміш до борошна, затим жовтки та яєчну суміш. Замісіть тісто і залиште у теплому місці підходити 40−50 хвилин. Якщо готуєте пампушки без начинки, просто відщипуйте однакові шматочки тіста та надавайте їм потрібної форми. Якщо ви готуєте їх з начинкою, розкатайте тісто, виріжте склянкою кружечки, покладіть начинку всередину і загорніть у кульки.
Готові пампушки викладіть на деко на відстані одна від одної та дайте їм ще 20−30 хвилин підрости. Потім або випікайте в духовці при температурі 180°С протягом 20−25 хвилин, або смажте в киплячій олії.
Перед подачею посипте цукровою пудрою.

Цибулеві

Інгредієнти: 0,5 л молока, 50 г дріжджів, 0,5 л картопляного пюре, 0,5 ст. л. солі, 3 середні цибулини, борошно.

Приготування. У теплому молоці розчинити дріжджі, додати півлітрову банку відвареної і пом’ятої картоплі, сіль, а також потерту на тертці для дерунів або подрібнену блендером цибулю. Всипати просіяне борошно, замісити легке тісто, накрити рушником і залишити, щоб підросло. Потому виробляти невеличкі кульки, викладати на робочу поверхню – нехай підійдуть хвилин 15. Смажити на помірному вогні в олії. Пампушок виходить багато. Вони м’якенькі, смакують із бульйоном, супом чи борщем.

У теплій воді розчинити дріжджі, всипати по ложці цукру і борошна.

Пісні

Інгредієнти: 1 кг борошна, 0,5 л води, 50 г дріжджів, 3/4 скл. цукру, 0,5 ч. л. куркуми, ванільний цукор, 2 ст. л. горілки, олія, дрібка солі.

Приготування. У теплій воді розчинити дріжджі, всипати по ложці цукру і борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хвилин. Додати ще 1,5 склянки борошна, знов перемішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на годину. Опара має значно збільшитися в об’ємі. Всипати куркуму, сіль, цукор, ванільний цукор, влити горілку (її в тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні). Поступово додавати просіяне борошно, замісити дуже м’яке, ніжне тісто. Насамкінець вмішати олію і вимісити. Залишити в теплому місці на годину (має вирости удвоє). Розкачати тісто завтовшки 1,5–2 см, склянкою вирізати пампухи і залишити на столі ще на 20–30 хвилин. Смажити у великій кількості олії на невеликому вогні по кілька хвилин з кожного боку. Викласти пампухи на паперові рушники, перед подачею притрусити цукровою пудрою.

Читайте також: Салати з курятиною згодяться і в будні, і на свята: найкращі рецепти.

Сирні

Інгредієнти: 0,5 кг кисломолочного сиру, 2 скл. борошна, 3 яйця, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. спирту (або 2 ст. л. горілки), 1 ч. л. соди, оцет, цукрова пудра, олія для смаження.

Приготування. З усіх складників замісити тісто (соду погасити оцтом). Сформувати кульки діаметром 5 см, приплюснути і протиснути у кожній паляничці отвір – так тісто краще просмажиться. Обсмажити їх у великій кількості олії. Готові гарячі пампухи викласти на паперову серветку, щоб позбутися зайвого жиру. Перед подачею посипати цукровою пудрою.

Кілька підказок для ідеальних пампухів

Смаколик вдасться з першого разу, якщо дотримуватись певних правил

1. Правильне смаження. Ви можете приготувати ідеальне тісто, але його ще треба грамотно посмажити. Не шкодуйте олії! Пампухи мають вільно плавати у ній. Якщо олії замало, після викладання пампухів її температура надто знизиться і тісто почне вбирати олію, тушкуючись замість активного смаження.

2. Дуже добре розігрівайте олію. Її температура має сягати 180–190 градусів за Цельсієм. Як визначити, коли пора класти пончики, якщо немає термометра? Дочекайтеся, поки олія почне тихенько потріскувати. І лише коли опустили в пательню чи каструлю першу партію пампухів, тоді можна зменшувати полум’я до середнього і смажити на помірному вогні, щоб серединка встигла пропектися, а верх не згорів.

3. У процесі смаження не накривайте посуд кришкою, пампухи і так чудово виростуть, а конденсат з кришки може бути небезпечним при контакті з розпеченою олією. Також у жодному разі не наливайте у сковороду алкоголю – це легкозаймиста рідина, якій абсолютно не місце у сковороді з розпеченою олією. Кажуть, начебто це робиться, аби пампухи не вбирали зайвого жиру. Але ж для цього їх просто потрібно правильно смажити!

4. Викладайте готові пампухи на тарілку, застелену паперовим рушником: він одразу вбиратиме надлишки олії – і смаколики вийдуть ідеально хрусткими.

Telegram Channel