Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Він готувався все життя»: що було в кабінеті Залужного у перший день війни

«Все буде Україна!»

Фото із сайту mil.gov.ua.

«Він готувався все життя»: що було в кабінеті Залужного у перший день війни

Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков (обоє на фото)

Уранці 24 лютого 2022 року Резніков мав би організувати поїздку на Донбас для міністрів закордонних справ Латвії, Литви та Естонії. Вони прилетіли в Київ напередодні і о 8:00 мали вилетіти з Жулян на Схід України. Однак після 4-ї ранку Резніков отримав від Головнокомандувача ЗСУ дзвінок про вторгнення. «Беру слухавку, бачу, що Залужний. Чую: «Олексію Юрійовичу, вони напали», – згадує Резніков. Він негайно вирушив у Міноборони, де, за його словами, всі були у повній бойовій готовності: «Коли ти заходив у будівлю Міністерства оборони до того – там же купа постів, – то всі хлопці чергові стояли просто в формі. А коли я заїхав близько 5-ї ранку 24-го, то всі вони вже були в бронежилетах, в шоломах, з автоматами, з ріжками, – розповів міністр для «Української правди». – Тобто по повній бойовій одягнуті. Це зразу впадало у вічі. І миттєво почали рости мішки, з яких робилися укріплення, бойові позиції».

Як згадує Резніков, у приймальні генерала Валерія Залужного вже керували оборонними діями. Ось як міністр описує атмосферу в кабінеті Головнокомандувача: «Приймалися доповіді командирів з різних регіонів: що відбувається, де, на якому напрямку. Одразу давав реакцію відповідну. Якщо Залужний бачив, що, наприклад, потрібна підтримка арти, йде колона, він набирає того, хто відповідає за артилерію: «Можеш нанести ураження?». 

Беру слухавку, бачу, що Залужний. Чую: «Олексій Юрійович, вони напали».

Йшло реальне живе керування військами. Через усі засоби. От всі види телефонів, які вам відомі. У нас є спецзв’язок наш, військовий, є телефони захищені, а є просто звичайні месенджери, які вам усім відомі – все було використано.

Спостерігалася велика активізація, але в моїй пам’яті не закарбувалося якоїсь особливої зміни, яка б із Залужним відбулась. Він був сфокусований і зібраний завжди, відколи я з ним знайомий. Таким він і залишався.

Для нього нічого не змінилося. Він готувався все життя до цього нападу, і от цей момент настав. Залужний просто робив свою справу. І це дає завжди таку впевненість. Бо ти бачиш його, і Мойсюк (заступник Залужного. – Ред.) такий же, Шаптала (начальник Генштабу. – Ред.) такий же – абсолютно спокійні.

Ну, правда, багато матюків, звісно, звучало в командах. Коли йшла команда «Стріляй!», то вона звучала трохи іншими словами». 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel