Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Як Паша Мерседес поїв «чайком» всесвітньо відомого нейрохірурга

Назва книжки «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденника нейрохірурга» Генрі Томаса Марша – це цитата з Ларошфуко («Ні на сонце, ані на смерть неможливо дивитись впритул»).

Фотоколаж із сайту starylev.com.ua.

Як Паша Мерседес поїв «чайком» всесвітньо відомого нейрохірурга

У своїй колонці «Митрополича борода» на сайті «Української правди» піонер нейрохірургічної допомоги для України Генрі Томас Марш розповідає, що його приголомшило, коли він побував у хоромах намісника Успенської Києво-Печерської лаври, митрополита упц Павла (Петра Лебедя)

«Якось мене запросив на чай намісник лаври, тільки виявилось, що замість чаю нам подавали горілку.

Широкі вікна кімнати, де ми сиділи, виходили на Дніпро. Круті схили були вкриті буйним цвітом акацій. Кожний виголошений митрополитом тост його піддячі супроводжували прекрасним гармонійним співом.

Мені на мить здалося, що я потрапив до лабораторії чаклуна.

Усе було дуже зворушливим, але після чергової чарки мені довелося відвідати митрополичу вбиральню. Побачене приголомшило: полиця за полицею перед моїми очами вишикувались ряди із засобами для догляду за бородою, фарбами для волосся та іншою різною косметикою.

Мені на мить здалося, що я потрапив до лабораторії чаклуна.

Всі наклейки були англійською або німецькою мовами. Тепер ставало зрозумілим, звідки в нього була така напрочуд густа, блискучо-чорна борода, хоча не думаю, що в нього тоді вже був «мерседес».

Тому я не здивувався, дізнавшись, що українці, які борються за свою свободу та незалежність, вигнали його з лаври», – зазначає у своїй колонці всесвітньо відомий британець.

Що каже «Вікіпедія»:

Генрі Томас Марш – 73-річний британський нейрохірург, піонер нейрохірургічної допомоги для України. Автор бестселера «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», що вийшов в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева».

Кавалер Ордена Британської імперії.

До 2015 року працював старшим нейрохірургом-консультантом у лондонській лікарні Святого Юрія – одному з найбільших британських центрів хірургії мозку. Спеціалізується на операціях на мозку під місцевою анестезією.

Починаючи з 1992-го, співпрацює з нейрохірургами пострадянських країн, головним чином українськими. Першим в Україні зробив операцію з невралгії трійчастого нерва.

Взимку 2013–2014-го був на Майдані в Києві під час Революції гідності. Неодноразово приїжджав до Львова, де надавав безоплатні консультації у нейрохірургічному відділенні Дитячої клінічної лікарні, а також виступав в українських вишах із лекціями.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel