Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Розбомблена церква і Віра в Перемогу: як на фронті зустрічали Великдень

«Ми всі молимося про Перемогу. Це буде не просто Перемога України над росією. Це буде перемога Світла над темрявою, Правди над брехнею. Любові над смертю. І Гідності над безчестям».

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Розбомблена церква і Віра в Перемогу: як на фронті зустрічали Великдень

Капелан разом з українськими воїнами та п’ятим Президентом України Петром Порошенком помолились на руїнах храму, зруйнованого російськими загарбниками на Півдні України

 

До Бога на Великдень тут звертався також Андрій Підлісний, який був учасником важких боїв за цю місцину. Він каже, що російська артилерія нещадно рівняла село із землею. «Це насправді була максимально небезпечна зона тут через те, що це край села і близько до противника. Тому я стою і досі чекаю, слухаю, чи не буде десь виходів знову ствольної артилерії, чи не потрібно знову бігти ховатися… Приліт, вибух, наступний снаряд. І так від снаряда до снаряда з дня на день ми тут і воювали», – згадує військовий.

Ходити тут треба обережно – подекуди нерозірвані снаряди стирчать просто посеред дороги, а у високій молодій траві можна натрапити на міну. «Тільки зі стежок у траву не сходьте, тут ще мало що розміновано», – говорять місцеві Петрові Порошенку, який привіз із волонтерами допомогу на фронт.

 

 «По руїнах важко впізнати колись зразкові дитсадок та школу. Ця громада була розділена лінією фронту. росіяни дислокувалися в приміщенні школи лише кілька годин. Були швидко вичавлені силами українських військ, але продовжували слати «подарунки» місцевим, бо ті зустріли їх не квітами, а прокльонами та спротивом. Громада страждала від авіабомб, артилерії та навіть

«Сонцепьоків», – розповів п’ятий Президент. – Зараз головне  – вибити росіян з нашої землі, це пріоритет. Потім ми обов'язково все відновимо».

Саме за це зараз усі молитви.

«Просимо, щоб Господь дав сили пережити втрати. Так багато людей загинуло на цій війні. Іноді подумки перераховую імена знайомих – одне за одним. Уявляю, що вони чують. Усміхаються і тримають небо, прикриваючи нас згори, направляючи, вказуючи єдино можливий шлях, як виграти бій і всю цю війну. І особливо в наших молитвах прошу дати сили нашим воїнам. Зберегти їх, захистити своїм щитом, – продовжує Порошенко. – Ми всі молимося про Перемогу. Це буде не просто Перемога України над росією. Це буде Перемога Світла над темрявою. Правди над брехнею.

Любові над смертю. І Гідності над безчестям».

Пряма мова

 

 Петро ПОРОШЕНКО, лідер «Європейської Солідарності», про українську та російську церкви:

Православна церква України, яка була створена через об’єднання православних церков і надання Томоса – це є церква українців. Це є церква Христова. І вона відрізняється від московської тим, що вона – народна. У нас – церква Христова, автокефальна. А в них церква – державна. І якщо держава в них злочинна, то представники російської православної церкви в Україні вже закінчують свій шлях. Коли я кажу, що церква українська – то це означає, що її двері відчинені і для тих, хто нарешті мав можливість розібратися і прийти до нашої церкви. І я дуже тішуся, що за ці майже 5 років тисячі парафій уже приєдналися до нашої церкви.

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: «Вбив би я свого батька? Напевно, ні».

Реклама Google

Telegram Channel