Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Ви погодитесь, щоб операцію з видалення апендикса вам зробила... манікюрниця?

Спартак Суббота.

Фото УП.

Ви погодитесь, щоб операцію з видалення апендикса вам зробила... манікюрниця?

Або аборт проведете на кухні руками ліпшої подружки?

Я не знаю, хто такий Спартак Суббота (в ці дні мережу сколихнуло розслідування, що популярний психолог і психотерапевт Спартак Суббота, до порад якого, подейкують, прислухається навіть перша леді Олена Зеленська, має «липову освіту». – Ред.). І загалом дуже обережно ставлюсь до зграй інста- та тікток-психологів.

Але всі ці суботи, сатьї даси та інші карпачови нанесли гігантській удар по сфері психотерапевтів, психологів та іншого. Поясню чому.

Левова частка обговорень стосувалась теми «Чи може людина називати себе кандидатом психологічних наук, якщо ним не є». 

Ні, не може. Крапка.

Не думаю, що ви підете до манікюрниці робити операцію з банального видалення апендикса. Дозволите сантехніку проаналізувати ваш шлунково-кишковий тракт? А аборт проведете на кухні руками ліпшої подружки?

У мене все життя є принцип: я питаю у своїх лікарів і ветеринарів про їх диплом, фах; чи проходила людина курси кваліфікації. І не соромлюсь читати відгуки їхніх клієнтів. Мій косметолог теж має медичну освіту лікаря-дерматолога. І працює із засобами, схваленими лікарями. Це база. 

Що буде далі? Впаде рівень довіри до терапії.

То чому ж до психологів, які є лікарями душ, варто ставитись інфантильно?
Ми опинились в епіцентрі найбільшого воєнного протистояння з часів Другої світової. Кожен вигрібає стрес як уміє. І запит на кваліфіковану допомогу в сфері ментального здоров’я уже шалений. А буде ще більшим з огляду на те, скільки мільйонів людей у нашій країні напряму відчули кігті асвабадітєлєй. 

Що ми маємо на виході?

Певна особа зі свідомим досвідом роботи на ОПЗЖ (бо гроші не пахнуть) здобула шалений рівень медійності. Але по факту вводила в оману людей в країні, яка і так не супердобре обізнана з необхідністю слідкувати за ментальним здоров'ям.

Що буде далі? Впаде рівень довіри до терапії. Особливо в момент, коли потреба піти до психолога з вагоном проблем аж зашкалює. То це яскраве свідчення того, що будь-хто може через тікток розкрутитися в медичного психолога? Треш. 

Це доктор Пі по-новому для покоління зумерів. Якого лисого цей самозванець робить в програмі ментального здоров’я під егідою першої леді?

Висновок. Треба переглядати сферу освіти для психологів і психотерапевтів. Насамперед там має бути медична база, а не тижневі онлайн-курси в інсті. І контроль за наданням дозволів на роботу треба посилювати. 

Інакше подібні «психологи і кандидати наук» налікують тут поствоєнне суспільство до тотальної палати номер 6.

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА, журналіст, блогер, телеведуча, політичний оглядач.

Реклама Google

Telegram Channel