Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Чому постійно хочеться їсти та як із цим боротися

Фото ілюстративне / Фейсбук.

Чому постійно хочеться їсти та як із цим боротися

Голод — нормальний стан організму. Але якщо ви відчуваєте його занадто часто, потрібно задуматись, які причини такого стану та як його позбутися

Ви їсте багато солодкого, швидких вуглеводів. Найпростіший спосіб втамувати голод — перекусити печивом, цукеркою, батончиком. Однак такої «заправки» надовго не вистачить — цукор та швидкі вуглеводи піднімають рівень глюкози в крові, дають енергію на короткий період, але так само швидко згоряють. Дуже скоро ви знову відчуваєте голод, який, скоріш за все, втамуєте черговим солодким. 

Тож варто перейти на збалансовані страви, багаті жирами, білками та складними вуглеводами. Намагайтеся починати день із ситного сніданку, а для перекусу обирайте горіхи, насіння, багаті на клітковину овочі, йогурт, сир, авокадо.

Пізно лягаєте спати. Під час сну виробляються лептин та грелін — гормони, що контролюють відчуття ситості та голоду. Лептин подає мозку сигнал про насичення, грелін, навпаки, надсилає інформацію про відчуття голоду. Якщо ви спите недостатньо, рівень лептину знижується — і ви не відчуваєте, що наїлися звичною кількістю їжі. У відповідь синтез греліну посилюється, як наслідок, з’їдаєте більше і все одно дуже скоро починаєте відчувати голод. Чим більше недосипання, тим сильніший апетит.

Отже, лягайте спати не пізніше 23:00 і спіть не менше 7—8 годин. Усуньте все, що заважає нормальному сну, вимикайте всі гаджети за годину до сну.

Зловживаєте кавою, алкоголем. Кофеїн та спиртне стимулюють апетит, змушуючи з’їдати більше, ніж потрібно. Алкоголь ще й притупляє почуття контролю. 

Якщо хочете менше їсти, пийте каву тільки вранці та будьте обережнішими зі спиртним. 

Якщо хочете менше їсти, пийте каву тільки вранці та будьте обережнішими зі спиртним. 

Хочете пити. Почуття голоду часто плутають зі спрагою. Багато хто звик замість води споживати напої, а то й рідку їжу. Через це у мозку в гіпоталамусі відбувається плутанина між центрами спраги та голоду.

Пийте більше води, день починайте з двох склянок теплої води, перед кожним прийманням їжі теж намагайтесь випивати склянку води. Майте пляшку для рідини та не розлучайтеся з нею протягом дня. 

У вас постійний стрес. Адреналін і кортизол — гормони стресу — сигналізують мозку, що ви в небезпеці, а отже, вам потрібна енергія для порятунку. Результат – подвоєний апетит.

Спробуйте взяти емоції під контроль. Рецептів безліч – йога, медитація, консультація психолога.  

Заїдаєте емоції. Іноді голод плутаємо з різними почуттями: нудьгою, сумом, втомою, тривогою. Нам здається, їжа допоможе їх заглушити, але це не так.

Спробуйте замінити їжу приємними емоціями — зустріньтеся з друзями, подивіться фільм, прийміть ванну та розслабтеся.

Ви відволікаєтесь. Коли ви обідаєте перед комп’ютером, телевізором, ґаджетом, то не помічаєте, як з’їдаєте всю порцію. Мозок отримує неправильну інформацію про обсяг їжі та насичення, і дуже скоро ви знову замислюєтеся про перекус.

Концентруйтеся на їді, смакуйте повільно. Пережовуйте кожен шматочок від 15 до 30 разів, так ви насититесь меншою кількістю їжі.

За матеріалами «ТСН».

Читайте також: Бачити світ може заважати хвороба «сухого ока».

Реклама Google

Telegram Channel