Курси НБУ $ 39.36 € 42.40
Інтелектуальна вікторина: «Треба гол, треба два...»

Цей трикутник – крутезна шпаргалка!

Фото із сайту volyn.com.ua.

Інтелектуальна вікторина: «Треба гол, треба два...»

А далі продовжуйте уже самі: «... треба Кубок УЄФА!». Знайома футбольна гукалка? То чому ж із відповідями так слабо?

 

За правилами вікторини, насамперед нагадаю запитання, яке знову для переважної більшості з вас виявилося чомусь непідйомним. Але, на щастя, не для бувалих у бувальцях учасників нашого конкурсу.

«Гранатобуз із секретом»-9 (2023)

 

 Дивлячись на цей малюнок, ви впізнаєте усім відому закономірність із трьох висновків. А їх об’єднує особливе слово. Якщо до нього додати ще одне – утвориться всім відома гукалка. Оце друге додане слово, як правило, у вигляді омоніма і є у вас дома. А якщо останні дві букви цього слова в українському варіанті замінити на відомий всім прийменник, тоді і вийдемо на предмет, який ми нині заховали.

Що знаходиться у гранатобузі?

А з відповідями слабкувато, напевне, тому, що не всі зі шкільної парти зазубрили, як знайти швидкість, відстань і час. Пригадуєте: «Щоб встановити швидкість (v), ТРЕБА відстань (s) поділити на час (t): v=s:t»? 

І об’єднує ці три правила особливе слово – ТРЕБА. До речі, цей трикутник – універсальна підказка-шпаргалка на всі часи: яку букву-величину шукаєте, просто закрийте її – і будете знати – далі треба множити (якщо літера поруч) чи ділити (якщо вгорі).

А вже від слова «треба» ми дійшли до «Треба гол», а сьоме (!) значення лексеми «гол» у «Словнику чужослів» Павла Штепи – «світлиця, заля». Ось якщо у слові «світлиця» замінити останні дві букви на прийменник «на» – вийде «світлина». Це і буде відповідь на наше запитання, з яким впоралися лише троє учасників конкурсу.

Цей трикутник на фото – універсальна підказка-шпаргалка на всі часи: яку букву-величину шукаєте, просто закрийте її – і будете знати – далі треба множити (якщо літера поруч) чи ділити (якщо вгорі).

Хто саме відгадав, а також, яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 9 турів – читайте на на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали!

 

«Гранатобуз із секретом»-11 (2023)

Сьогодні у гранатобузі ми заховали фото дуже знаменитої людини. А розкрити, хто це, допоможе вам також відомий твір, у якому згадуються магія; «чорне рядно»; родичка; вид спорту; популярна газета; діалог; обряд на Харківщині; буває худий і чорний; його не отримує «сімка» серед особливих стрільців; популярний обман, але навпаки. Останнє слово цього твору, який ви розгадаєте, і виведе вас на фразу знаменитого українця, яку ви чули сотні разів.

Чиє фото знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 28 квітня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Христос Воскрес! Воскресне і переможе Україна!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також на volyn.com.ua: «А волинські козаки поблизу передової облаштували... грядки із цибулею!».

Реклама Google

Telegram Channel