Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
І стала бабуся двійнят муніципальною нянею!

Двійнята Ніла та Даміра – дуже вже ж активні дівчатка.

Фото Алли ЗЕЙФЕРТ, «Кіровоградська правда».

І стала бабуся двійнят муніципальною нянею!

Уже найближчим часом родина отримає кошти від держави за таку роботу — по 1626 гривень щомісяця на кожну дитину

Ще в лютому цього року сім’я Наталії Сегеди із селища Новгородка, що у Кіровоградській області, дізналася про новий вид соціальної допомоги — оплату муніципальної няні для родин, що виховують дітей до трьох літ. Попри поширену думку, що така няня — це жінка, яка за гроші громади буде доглядати малечу, це є зовсім не так. Це програма часткової компенсації, згідно з якою батьки, котрі хочуть й отримувати, спершу мають самі знайти людину, що доглядатиме за їхніми дітьми, і підписати з нею договір.

У родині Сегед виховують донечок–двійнят, тож допомога була тут не те що бажаною, а необхідною. Тому на сімейній раді вирішили залучити до виховання внучок бабусю. Але при цьому вона стала офіційною муніципальною нянею, за роботу якої платить держава.

— Моя мама живе в сусідньому селі за сім кілометрів від нас, і кожного дня їй треба витратити 30 гривень, аби вона сюди приїхала. Компенсація від держави стане нам, звичайно, у пригоді, — каже Наталія Сегеда.

Укладати договір можна не лише зі сторонньою людиною, а й з кимось із рідних. Єдина вимога — він чи вона мають бути фізичною особою–підприємцем або юридичною особою, зареєстрованою за відповідним кведом, і платити податки.

Найперше бабусю Валентину зареєстрували як фізичну особу–підприємця. Це обов’язкова умова для офіційного оформлення няні.

— Пішли в управління соцзахисту, все там дізналися. Зібрали потрібні документи, і так нас оформили. Сплачуємо податки щомісяця, — розповідає Валентина Сегеда — бабуся і вже офіційна няня дівчаток.

Як показав досвід кіровоградської родини, укладати договір можна не лише зі сторонньою людиною, а й з кимось із рідних. Єдина вимога — він чи вона мають бути фізичною особою–підприємцем або юридичною особою, зареєстрованою за відповідним кведом, і платити податки.

Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину та виплачується і працюючим батькам, і тим, хто у декреті. Родина отримуватиме таку допомогу до закінчення договору, але не більше як до трьох років дітям.

А ще це дасть змогу збільшити свій трудовий стаж тим людям, у кого немає можливості працевлаштуватися в інших установах. Громадяни передпенсійного віку завдяки цій послузі можуть продовжити свій трудовий стаж і ви­йти на пенсію.

За матеріалами www.pravda kr.com.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel