Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Покійниця… чхнула і «воскресла»

Про цей випадок тепер говорить вся Україна.

Фото newinform.com.

Покійниця… чхнула і «воскресла»

83-річна бабуся, котру медики визнали померлою, заворушилася на катафалку по дорозі до моргу

Мешканка міста Кременчука, що на Полтавщині, забрала до себе із села стареньку матір, яка часто хворіла, перенесла декілька інсультів. Тож залишатися сама вже не могла. Коли 83–літній жінці стало вкотре погано, донька викликала медиків. Ті констатували смерть пенсіонерки. Правоохоронці, які теж приїхали на виклик, перевіривши, що ознак насильницької смерті нема, виписали скерування у морг.

— Донька викликала машину ритуальних послуг, — розповідала сусідка Світлана Карась. — Почала готуватися до похорону, обдзвонювати рідних. Але по дорозі до моргу бабуся несподівано заворушилася і чхнула.

Інформацію про покійницю, яка ожила, підтвердила прес-офіцер поліції міста Кременчука Анна Васенко:

— Працівники поліції, приїхавши на місце події, зустрілися з рідними і соціальним працівником, оформили необхідні в такому випадку документи. Те, що пенсіонерка жива, побачили вже працівники ритуальних послуг. Жінку доставили в лікарню. Зараз вона в реанімації.

У медзакладі кажуть, що причиною хибно встановленої смерті стало те, що старенька перебувала в стані глибокої коми.

У медзакладі кажуть, що причиною хибно встановленої смерті стало те, що старенька перебувала в стані глибокої коми, при якому не прослуховується серцебиття, дихання, інші важливі функції життєдіяльності організму.

Сусіди і рідні ж радіють, що не поховали бабусю живою. Дехто звинувачує медиків у халатності та безвідповідальності. Мовляв, не змогли відрізнити живу від мертвої.

Але, виявляється, що це те так вже й просто. У медичних закладах для констатації смерті використовують спеціальні пристрої — кардіомонітори, які визначають частоту пульсу, тиск. Головним апаратом для підтвердження біологічної смерті є енцефалограф і газовий аналізатор, пояснює віцепрезидент Української асоціації розвитку інформаційних технологій у медицині Віталій Осташко. Вони визначають смерть мозку. А констатувати летальний випадок за межами лікарні складно. За його словами, в описаному випадку причин того, що його встановили хибно, може бути декілька. Наприклад, під час огляду людина могла перенести клінічну смерть і лікарі не змогли прослухати пульс та дихання. Пізніше серцева діяльність відновилася. Таке трапляється. Можливо, раніше жінка випила транквілізатор чи снодійне і не реагувала на зовнішні подразники. Отож радять у подібних випадках зробити електрокардіограму або відвезти пацієнта до лікарні, де за допомогою апаратури встановлять смерть мозку.

За матеріалами Укрінформу, газети «Експрес».

Telegram Channel