Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хоч навколо чагарі і безжальні комарі, та збираємо в корзинки темно-сині намистинки...

Фото ua.depositphotos.com.

Хоч навколо чагарі і безжальні комарі, та збираємо в корзинки темно-сині намистинки...

І тішимося, що щедра природа дарує нам таке диво, адже чорниці (а йдеться саме про них) – справжнісінька скарбниця вітамінів і корисних речовин. Вони благотворно впливають на зір, стимулюють роботу мозку, є сильним природним антибіотиком, містять антиоксиданти, знижують рівень цукру, перешкоджають утворенню тромбів. Тож, не проґавте сезон – поспішайте наїстися ягід удосталь, ще й запаси на зиму зробити

Круасани з чорницями

 

 Інгредієнти: 2 скл. молока, 1 ч. л. сухих дріжджів, 2 яйця, 5–6 скл. борошна, 400 г вершкового масла, сіль, чорниці, цукрова пудра.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте яйця, сіль та борошно. Замісіть м’яке тісто. Розділіть його на 3 частини, кожну розкачайте в пласт, змастіть м’яким маслом і скрутіть у рулет, який в свою чергу закрутіть «равликом», щільно обгорніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 2–3 години. Діставши тісто, відразу розкачуйте з кожної частини пласти завтовшки приблизно по 2–3 мм. Поріжте круг на сегменти, покладіть чорниці (якщо використовуєте заморожені, то можна одразу з морозильної камери, не розморожуючи) та скрутіть круасани. Випікайте при 180 градусах до підрум’янення. Готовий виріб посипте цукровою пудрою.

 

Десерт «Синій вечір»

 

 Інгредієнти: 150 г чорниць, 100 г сиру маскарпоне, 100 г вершків, 3 ст. л цукру, 2 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. какао, 15 г желатину, 100 мл води, 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування. Промийте чорниці та протушкуйте їх із цукром на маленькому вогні до утворення яскравого сиропу. Охолодіть і збийте в блендері. Желатин замочіть у воді і залиште набухати. Маскарпоне і вершки збийте міксером, всипте цукрову пудру і доведіть до пишної маси. Розділіть крем на 3 частини: до першої додайте подрібнену чорницю, до другої – какао, а до третьої – ванільний цукор. Кожен крем добре вимішайте. Желатин розчиніть на водяній бані та додайте порівну в кожну кремоподібну масу. Розливайте в креманки чи фужери пошарово: на денце чорничний крем, далі – ванільний, на нього насипте трохи чорниць, потім викладіть крем із какао, а на завершення – знову чорничний. Прикрасьте ягідками й охолодіть до застигання (2–3 години).

 

Чорнично-банановий пиріг

 

 Інгредієнти: 1 скл. свіжих чорниць, 2 банани, 2 скл. борошна, 1 ч. л. соди, 130 г м’якого вершкового масла, 1 скл. цукру, 0,5 ч. л. солі, 2 яйця, 2 ч. л. ванільного цукру.

Приготування. У великій мисці змішайте борошно, соду і сіль. У другій за допомогою міксера збийте вершкове масло з цукром. Не припиняючи збивати, додавайте по одному яйцю, всипте ваніль, додайте розім’яті банани. Поступово підсипайте борошно, помішуючи, щоб вийшло однорідне тісто. В нього акуратно всипте чорниці, легенько перемішайте. Змастіть форму маслом і викладіть тісто. Випікайте в духовці, попередньо розігрітій до 170 градусів, упродовж 35–40 хвилин. Охолодіть бананово-чорничний пиріг і подавайте на стіл, нарізавши порційними шматочками.

 

Чорничне суфле

 

 Інгредієнти: 200 г чорниць, 250 мл вершків (33%), 100 мл води, 2 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. желатину.

Приготування. Замочіть желатин у воді на пів години, після чого доведіть його на невеликому вогні до повного розчинення. Залиште охолонути до кімнатної температури. Подрібніть чорниці блендером, перетріть ягідне пюре через сито, щоб позбутися шкірки. Вершки охолодіть, збивайте спочатку на низькій швидкості міксера, а потім, підсипаючи цукрову пудру, доведіть до максимальних обертів. Добре збиті, вони повинні тримати форму і не рухатися в мисці, коли ви її перехиляєте. Візьміть декілька ложок вершків, змішайте їх із желатином та чорничною масою, додайте суміш до решти збитих вершків і знову збивайте до однорідності. Розкладіть пухку масу в порційні піали і поставте на холод. При подачі можна прикрасити вершково-чорничне суфле свіжими ягодами.

 

Чизкейк «Лісова галявина»

 

 Інгредієнти: 150 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 200 г чорниць, 150 г цукру, цедра 1 лимона, 0,5 кг м’якого сиру, 0,5 л жирних вершків, ягоди для оздоблення.

Приготування. Печиво скласти в поліетиленовий кульок і качалкою подрібнити на крихту. Масло розтопити і змішати з потовченим печивом. Роз’ємну форму встелити пекарським пергаментом або харчовою плівкою, викласти крихту з печива, добре втрамбувати і поставити в холодильник, поки готуватимете начинку. Збити блендером чорниці з цукром і лимонною цедрою. Окремо змішати сир із вершками, додати до нього чорничне пюре і ретельно збити до однорідного стану. Викласти начинку на основу з печива, акуратно розрівняти й поставити на холод на 10–12 годин. За 30–40 хвилин до подачі вийняти чизкейк і потримати при кімнатній температурі. Можна додатково змастити верх кремом і прикрасити ягодами та листочками м’яти.

 

Варення «До чаю»

 

 Інгредієнти: 2 кг чорниць, 2 кг цукру.

Приготування. Ягоди ретельно промийте і залиште в друшляку, щоб стекла вода. Потому всипте чорниці й цукор в емальовану каструлю, акуратно перемішайте. На невеликому вогні доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин. Розкладіть гаряче варення в стерильні банки і закатайте. Переверніть слоїки догори дном, закутайте і залиште до повного охолодження.

 

Лікер «Ягідна поляна»

 

 Інгредієнти: 600 мл горілки, 500 г чорниць, 500 г суниць, 300 мл води, 0,5 кг цукру.

Приготування. Переберіть і промийте під проточною водою ягоди, пересипте їх цукром і помістіть у стерильну ємність для настоювання протягом 10–12 годин (ягоди повинні пустити сік). Потому влийте в ягідну масу воду й алкоголь, усе перемішайте і настоюйте, щільно обв’язавши банку тканиною, в прохолодному місці близько місяця, щодня збовтуючи вміст. Потім двічі ретельно профільтруйте отриману рідину, дайте їй набратися смаку ще близько 5 днів і закупорте для подальшого зберігання.

Telegram Channel