Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Скільки коштує купити потрібне… судове рішення

Детективи НАБУ передали до суду 40 справ щодо професійних суддів за корупційні злочини та у сфері службової діяльності.

Фото youtube.com.

Скільки коштує купити потрібне… судове рішення

На жаль, подібна практика в нашій країні нікуди не поділася. У своїй колонці на сайті «Українська правда» Вадим Валько озвучив «прайс–лист» орієнтовних «розцінок», проаналізувавши розслідування детективів Національного антикорупційного бюро щодо фактів отримання суддями неправомірної вигоди

Найдорожче обійдеться винесення вироку в кримінальному провадженні в інтересах підсудного — 150 тисяч доларів (понад 3,7 мільйона гривень). Саме таку суму заплатила жінка, яку мали засудити за статтями щодо незаконного придбання, зберігання і збуту наркотичних речовин із можливим терміном покарання до 12 років позбавлення волі. Натомість суддя застосував статтю 69 Кримінального кодексу України, яка передбачає призначення більш м’якого вироку, ніж це передбачено законом, і засудив її до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна та звільнив від відбування покарання з іспитовим строком в один рік і шість місяців.

Цікава ця справа також тим, що хабар суддя ховав у скляній трилітровій банці, закопаній на його ж городі…

Позбавлення прав за керування у нетверезому стані можна уникнути щонайменше за тисячу «зелених».

Ухвалення судового рішення на користь підсудного може коштувати 30 тисяч «зелених». За таку суму суддя обіцяв вплинути на уповноважених прокурорів, щоб ті змінили обвинувачення. Мета — винесення вироку зі звільненням особи від відбування покарання з випробуванням. Або й поготів ухвалення постанови про закриття кримінальної справи у зв’язку із закінченням строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності.

За 15 тисяч доларів суддя може визнати особу потерпілою всупереч закону і винести вирок, не пов’язаний із позбавленням волі. Щоб когось не притягли до кримінальної відповідальності, за 10 тисяч американської національної валюти суддя може вплинути на поліцейських. Найдешевше — 1,5 тисячі — обійдеться винесення судом рішення, що не передбачає позбавлення волі і не оскаржується в апеляційному суді.

У цивільних справах розцінки коливаються від 100 доларів до 19 тисяч. Найдорожчі — у справі про стягнення боргу. «Ціна питання» в суді у господарських справах — 4—27 тисяч «зелених». Наприклад, рішення суду в інтересах компанії коштує 26,6 тисячі доларів. Підприємець про потрібну йому ухвалу із земельного питання може домовитися за 4 тисячі.

За рішення адміністративних справ беруть недорого: від 300 доларів до 10 тисяч. Максимальна ціна — за постанову суду на користь ТОВ у справі про вилучення ліцензії.

Позбавлення прав за керування у нетверезому стані можна уникнути щонайменше за тисячу «зелених». Ще менше, 200—750, коштує непритягнення за це до адміністративної відповідальності. Закрити адміністративну справу за перевезення пасажирів без ліцензії можна менш ніж за 200 доларів.

Станом на 1 серпня цього року, за інформацією Національного антикорупційного бюро України, детективи передали до суду 40 справ щодо професійних суддів за корупційні злочини та злочини у сфері службової діяльності. Ще 25 проваджень стосовно суддів перебуває наразі на стадії досудового розслідування.

Вадим ВАЛЬКО, член Громадської ради доброчесності, юрист–аналітик Секретаріату Ради громадського контролю при НАБУ

Джерело: «Українська правда».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel