«Калина міряє коралі…» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.19 € 26.83
«Калина міряє коралі…»

Фото heaclub.ru.

«Калина міряє коралі…»

Ці червоні ягоди, які зазвичай збирають після перших приморозків, нині асоціюються з Україною, є одним із її оберегів. З давніх–давен наші предки сприймали калину як дерево роду, зв’язку поколінь, цінували як символ добра, злагоди та благополуччя. Тому й росла вона чи не біля кожної хати. Дівчата вплітали її яскраві грона в коси і вінки, соком ягід фарбували губи і підрум’янювали щічки. А що й казати про цілющі властивості цієї рослини! Калина — ​багатюща скарбниця вітамінів, вона захистить організм від хвороб і передчасного старіння, допоможе впоратися із застудою, налагодити сон, здолати набряки і проблеми зі шкірою… І ви ще думаєте, чи варто робити на зиму заготовки із цієї диво–ягоди? Відкиньте сумніви — ​дійте!

 

 Заморожена

Це один із найпростіших способів зберігання ягід, при якому вони не втрачають своїх корисних властивостей

Приготування. Грона калини промийте, добре обсушіть. Складіть їх у пластикові пакети або контейнери, герметично закрийте тару і поставте в морозильну камеру. Для економії місця ягоди можна обірвати і засипати пластами у контейнери або скласти порційно в поліетиленові торбинки.

До речі

  • Розморожуйте ягоди не при кімнатній температурі, а на полиці холодильника — ​так вони краще збережуть колір і форму.
  •  Для приготування компотів узимку ягоди не обов’язково розморожувати — ​сипте їх безпосередньо в киплячу воду.

 

 

 

 Сушена

Таким способом заготівлі калини користувалися ще наші бабусі. Нині ж завдяки використанню побутової техніки сушеними ягодами на зиму вдасться запастися значно швидше

Приготування. Відберіть спілі ягоди без видимих пошкоджень, видаліть плодоніжки. Добре промийте, дайте обтекти на друшляку, а тоді розкладіть на рушнику (можна на паперовому), щоб підсохли. Застеліть деко папером для випічки, тонким шаром насипте калину і поставте в розігріту до температури 60 °C (не вище) духовку, дверцята залиште злегка прочиненими. Щойно ягоди зморщаться, можна діставати. Коли охолонуть, перекладіть у скляну або пластикову тару, що щільно закривається. Перед використанням замочіть ягоди в гарячій воді, для компоту можна використовувати сушку.

 

 

 

 Сироп

Калиновий сироп часто використовують в якості соусу до різних десертів, наприклад до млинців, оладок, морозива

Інгредієнти: 2 кг калини, 1 кг цукру.

Приготування. Свіжі ягоди очистіть від плодоніжок, помийте й дайте обтекти на друшляку. За допомогою блендера перебийте на пюре або пропустіть кілька разів через м’ясорубку з дрібною решіткою. Отриману масу процідіть через сито, влийте в каструлю, поставте на вогонь, додайте цукор і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть). Готовий сироп розлийте в чисту скляну тару і зберігайте у темному прохолодному місці.

 

 

 

 Соус «Пікантна нотка»

Любите кисло–солодкі соуси до риби, м’яса, курятини чи овочевих страв — ​варто спробувати калиновий

Інгредієнти: 500 г калини, 5 ст. л. цукру, 1 ст. л. олії, 1/3 ч. л. меленого чорного перцю, дрібка солі.

Приготування. Калину перебрати, вимити, відокремити від гілочок, залити крутим окропом і залишити на 5–7 хвилин — ​ягоди стануть м’якшими. Потому зцідити воду, а калину протерти через сито. Отримане пюре влити в сотейник, додати сіль, цукор, спеції і варити з моменту закипання на повільному вогні 7–10 хвилин. Не зайве скуштувати соус і підкоригувати спеції за власним смаком. Гарячим розлити в чисті слоїки. Для тривалого зберігання заготовку краще стерилізувати 5–7 хвилин.

До речі

  • Щоб позбутися притаманної калині гіркоти, можна покласти ягоди в морозильну камеру на годину–півтори, а потім приготувати з них соус.

 

 

 

 Повидло

Його можна намазувати на свіжий хліб, тости або цільнозернові хлібці, використовувати як начинку для пирогів і булочок

Інгредієнти: 3 кг калини, 1,5 кг цукру, 600 мл води.

Приготування. Відокремте ягоди від гілочок, добре вимийте, перекладіть у каструлю з нержавійки або сотейник. Залийте водою і поставте на вогонь. Проваріть калину до м’якості. Коли трохи схолоне, перетріть через друшляк або відіжміть через марлю. Влийте цей сік із м’якоттю в каструлю, проваріть 10 хвилин з моменту закипання і зніміть з вогню. Остудіть, а потім повторіть процедуру. Після третього кип’ятіння розкладіть у стерильні банки і герметично закатайте.

До речі

  • Слоїки краще брати невеликого об’єму, не більше 0,7 л — ​так повидло краще загусне.
  •  Зберігайте заготовку в холодильнику або в підвалі.

 

 

 

 Компот

Смачний калиновий напій можна споживати теплим або охолодженим. Він чудово смакуватиме із солодкою випічкою

Інгредієнти: 1 кг калини, 2 л води, 2–3 ст. л. меду.

Приготування. Ягоди промийте, очистіть від плодоніжок. Закип’ятіть воду, всипте калину. Щоб узвар мав більш насичений смак і колір, можна розім’яти ягоди товкачиком або виделкою. Доведіть до кипіння. Додайте мед за смаком. Готовий напій процідіть, розлийте у скляний посуд. Подавайте охолодженим або теплим.

До речі

  •  Для приготування підійдуть не тільки свіжі, а й морожені або сушені ягоди.
  •  Мед можна замінити цукром, додавши його на свій смак.

 

 

 

 Пастила

Такий десерт нечасто готують у домашніх умовах, хоча зробити його не становить великої складності

Інгредієнти: 300 г калини, 250 г цукру, 2 г лимонної кислоти.

Приготування. Ягоди очистіть від сміття та плодоніжок, промийте й обсушіть. Пропустіть калину через соковижималку, перелийте сік в каструлю, поставте на вогонь і варіть до консистенції густого пюре. Тоді додайте цукор, лимонну кислоту і кип’ятіть при постійному помішуванні на повільному вогні приблизно 12–17 хвилин, поки маса стане ще густішою. Лоток сушки застеліть пергаментним папером і розрівняйте калинове пюре силіконовою лопаткою по всій площині тонким шаром. Вмикайте сушку — ​і приблизно через пів години пастила буде готова. За бажанням її можна згорнути рулетом. Якщо у вас немає спеціальної сушки для фруктів та овочів, можна зробити пастилу в духовці. Для цього на деко з пергаментом розкладіть калинову масу і поставте в духовку на 15–20 хвилин при мінімальній температурі.

До речі

  •  З тонкого шару пастили можна сформувати оригінальні порційні десерти, які стануть справжньою окрасою святкового столу.
  •  Для приготування можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.