Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
Хлопчик Петрович із фільму  Комарова знайшов маму!

Малюк і його старший брат тиждень жили самі, поки їх не знайшли українські військові.

Фото Сергія ГАЙДАЯ.

Хлопчик Петрович із фільму Комарова знайшов маму!

Нещодавно вийшла стрічка відомого журналіста Дмитра Комарова «Рік», одним із героїв якої був 5-річний хлопчина з Рубіжного Луганської області

Журналіст зустрів його в лікарні Сєвєродонецька у квітні 2022-го. Дитина сказала, що його звати Петрович. Він розповів, що його мама зникла, а тато – на заробітках. Малюк і його старший брат тиждень жили самі, поки їх не знайшли українські військові. Хлопців забрали до лікарні.

«Нам треба виїхати звідси. Бомблять… Поруч влучила ракета, коли ми з братиком спали. Від дому нічого не залишилось, лише маленькі шматочки», – говорив тоді малюк журналістові. Дитина спитала Комарова: «Відвезете нас до тата?».

Після того, як фільм вийшов в ефірі телемарафону, повну історію хлопчика Петровича розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

– Нам треба виїхати звідси. Бомблять… Поруч влучила ракета, коли ми з братиком спали. Від дому нічого не залишилось, лише маленькі шматочки, – говорив тоді малюк журналістові. 

За його словами, у квітні в Рубіжному було пекло, місто частково займали росіяни, постійно йшли бої. У 20-х числах місяця нацгвардійці, патрулюючи вулиці міста, знайшли там двох хлопчиків. Дорослих із ними не було. Військові перевезли дітей до Сєвєродонецької лікарні, їх нагодували. Згодом з’ясували, що батько був у Полтаві, з ним зв’язалися, і вже наступного дня «швидка» завезла дітей на Полтавщину. Тоді про матір ще не було відомо.

«Відвезете нас до тата?». І наступного дня батько зустрічав у Полтаві дітей, яких привезла машина швидкої допомоги.
«Відвезете нас до тата?». І наступного дня батько зустрічав у Полтаві дітей, яких привезла машина швидкої допомоги.

 Через декілька днів до позицій ЗСУ в Рубіжному прийшла жінка, яка шукала своїх дітей. На початку квітня росіяни зупинили її на вулиці і відправили до організованої в’язниці в одній із захоплених адмінбудівель Рубіжного. «Жінка розповіла, що її били, знущалися, шантажуючи дітьми, змушували розвідувати позиції українських військових», – каже Гайдай. Потім її відпустили. Повернувшись додому, вона не застала дітей і пішла їх шукати. «Зараз родина разом», – повідомив Гайдай.

До речі

Внаслідок російського вторгнення в Україні загинула 461 дитина, ще 927 неповнолітніх отримали поранення. Десятки тисяч дітей залишились сиротами.

«Це, мабуть, найгірше, що тільки може бути у війні, – діти, які страждають. Це не вписується в ніщо», – говорить у фільмі «Рік» Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він зізнався, що плакав під час війни, коли змушений був розповісти матері військового про загибель її сина у Маріуполі. 

Лія ЛІС.

Реклама Google

Telegram Channel