Курси НБУ $ 28.78 € 35.21
Як зустріти Жовтого Собаку?

Волинь-нова

Як зустріти Жовтого Собаку?

Східні мудреці дуже серйозно ставляться до зміни року і вибирають для святкового столу страви, які сподобаються новому господареві. Оскільки собака — ​проста і добра домашня тварина, то і їжу для його зустрічі краще добирати просту, натуральну і смачну. Доцільно власноруч спекти хліб із цікавими добавками (насінням, цибулею, сухофруктами). На закуски підійдуть елементарні канапе з м’ясом, сиром і соліннями, неодмінно придбайте свіжі овочі та зелень. Напої бажано приготувати самостійно, наприклад глінтвейн для дорослих і компот із сухофруктів для діток та непитущих гостей. В основних стравах уникайте занадто жирного і гострого

Новорічний салат «Хлопавка»

 

 Інгредієнти: 400–500 г картоплі, 300 г м’яса (курячого або індичого), 200 г свіжих грибів, 100 г волоських горіхів, 7 яєць, 1 гранат, 1 цибулина, 300 г майонезу, сіль, зелень кропу, кукурудза консервована та буряковий сік — ​для прикраси.

Приготування. Картоплю, зварену в мундирах, почистити і натерти на середній тертці. Викласти її на харчову плівку прямокутником, трохи утрамбувати, посолити і змастити майонезом. Яйця, зварені накруто, потерти на дрібній тертці і викласти на картоплю. Трохи тертого жовтка і окремо білка залишити для оздоблення. Варене м’ясо дрібно порізати. Гриби покраяти пластинками і підсмажити з дрібно порізаною цибулею в невеликій кількості олії. До майже готових грибів додати м’ясо і потримати на вогні ще 5–7 хвилин, посолити і поперчити за смаком. Охолоджені гриби з м’ясом викласти поверх яєць, змастити майонезом. Горіхи подрібнити до стану великої крихти в блендері і посипати на м’ясо з грибами, помазати майонезом. Наступним шаром викласти половину зерен граната. Обережно узявшись за краї плівки, згорнути рулет так, щоб плівка не опинилася всередині «хлопавки», обгорнути фольгою і поставити салат у холодильник на 1–1,5 години, після чого дістати, змастити верх рулета майонезом. Натерті білки поділити навпіл, одну частину пофарбувати буряковим соком. Прикрасити «хлопавку», чергуючи рожеві і білі білки, жовтки, гранатові зерна, кукурудзу, зелень тощо.

М’ясна «слойка» з овочами

 

 Інгредієнти (на одну порцію): 1 куряче філе, 1 помідор, 1 цибулина, 1–2 печериці, 0,5  шт. болгарського перцю, 1  яйце, 50 г твердого сиру, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Філе порозрізати на 4 пласти, кожен відбити з обох сторін, посолити, поперчити. Цибулю покраяти кільцями, печериці та помідори — ​пластинками завтовшки близько 5 мм, болгарський перець — ​широкими смужками. Дно форми для запікання змастити маслом і викласти продукти, змащуючи кожен пласт збитим яйцем, щоб «конструкція» в процесі запікання не розпалася: м’ясо, болгарський перець, м’ясо, гриби, м’ясо, помідори та цибуля (трохи посолити), м’ясо. Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом 35 хвилин за температури 180–200 градусів. Дістати форму, зняти фольгу, посипати верх «слойки» тертим сиром і запікати ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.