Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
2017-й: вистояли, прорвались та йдемо далі*

Волинь-нова

2017-й: вистояли, прорвались та йдемо далі*

Четвертий рік війни та протистояння з Росією завершується. І хоч до перемоги над ворогом і звільнення територій нам ще далеко, все ж Україна живе, відновлюється і рухається геть від Москви

Насамперед цьому сприяє безвізовий режим, якого попри всі перешкоди вдалося досягнути Петру Порошенку. Як би ви не ставились до влади і Президента, багато в чому це його особиста заслуга, адже вперше про безвіз почав говорити саме він і ще тоді, коли над цим відверто сміялися як у нас, так і за кордоном.

Можливість вільно подорожувати Європою, навіть тільки для туризму, є принциповим проривом, бо дає шанс, насамперед східнякам, побачити іншу якість та інший стиль побудови міста, суспільства і держави. Рано чи пізно це зерно європейськості дасть свої плоди, і це прекрасно усвідомлюють у Москві. Саме тому наш ворог зробив усе можливе для провалу ратифікації Угоди про асоціацію Україна — ​Євросоюз та надання безвізового режиму. Втім, марно — ​ми все ж таки прорвались в ЄС.
Друга зовнішньополітична перемога — ​продовження економічних санкцій проти Росії. Про те, що їх «вот–вот» скасують, російські пропагандисти розповідали з літа минулого року. Кісельовим та чаленкам із Москви активно допомагали колишні спікери Партії регіонів у Києві. Екс–міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, екс–прес–секретар МЗС Олег Волошин, екс–міністр економіки Віктор Суслов — ​тема скасування санкцій проти Росії в ефірі телеканалів об’єднувала їх усіх. Однак, попри прогнози, санкції були продовжені Євросоюзом знову і знову.

Врожайним став 2017 рік і для реформаторів, яким вдалося запустити цілий ряд надзвичайно корисних змін, результати яких ми відчуємо у майбутньому.

Вперше в Україні був обраний новий склад Верховного Суду. І хоч представники громадськості нарікають, що не всі їхні зауваження враховано, навіть вони не можуть заперечити, що враховано більшість і що вперше громадськість взагалі мала право голосу при виборах суддів Верховного Суду. Втім, це лише початок, бо з наступного року розпочинається найцікавіше — ​районні суди замінять на окружні і кожен суддя змушений буде пройти жорсткий конкурсний відбір.
Вперше у році, що минає, значно пожвавішала робота НАБУ. Антикорупціонери висунули звинувачення не одному, одразу шести нардепам. Прикметно, що двоє із них представляють провладні фракції коаліції і з обох депутатська недоторканність була знята, бо Президент вважає, що всі мають співпрацювати з НАБУ.

Якщо ваш мер опирається змінам, панічно боїться утворення об’єднаної територіальної громади (ОТГ), щоб на нових виборах не втратити місце, значить — ​зміни у вас затрималися, але обов’язково будуть в майбутньому.

Звичайно, судових вироків поки замало, а за справами, які розслідує НАБУ, взагалі немає ще жодного. Але втішає, що прокуратура в частині боротьби з корупцією та хабарництвом за 2017–й все ж таки добилася засудження 1534 злочинців. Скеровано до суду 2884 справи і обліковано 9358 корупційних злочинів, за якими ведуть слідство. Цей емоційний і занадто красномовний Генпрокурор і без юридичної освіти виявився більш результативним від усіх своїх юридично–освічених попередників.

Чи не найразючіші зміни відбулися в реформі децентралізації. Міста, містечка і села цього року мали у рази більше коштів, аніж раніше. А з наступного року місцеві громади розподілятимуть майже половину всього державного бюджету країни. Там, де є нормальні мери та голови самоврядування, — ​це одразу ж відбилося на якості доріг, освітленні вулиць та навіть прибиранні снігу.
І тут сім’я не без виродків, тож якщо ваш мер опирається змінам, панічно боїться утворення об’єднаної територіальної громади (ОТГ), щоб на нових виборах не втратити місце, значить — ​зміни у вас затрималися, але обов’язково будуть в майбутньому.

Починає роботу і найбільш радикальна з реформ, які стартували цієї осені, — ​медична. Значно збільшений бюджет охорони здоров’я відтепер розподілятимуть не на ліжко–місце, а за пацієнтом. Це неминуче призведе до процвітання лікарень, де є хороша репутація медиків, але водночас до занепаду тих, кому пацієнти не вірять.

Опорні госпіталі, місцеві лікарні, сімейні лікарі — ​все це буде впроваджуватись кілька років і має принципово змінити як рівень оплати працівників охорони здоров’я, так і якість наданих послуг. Нам із вами як пацієнтам ще доведеться навчитись не давати хабарів, довіряючи, що і без них нас будуть лікувати на совість.

Особливе питання — ​сільська медицина, закон про яку запропонував Президент. Там буде діяти зовсім інша система, адже людей по селах менше, а витрати на утримання приміщень лікарень та амбулаторій все одно чималі. Окреме фінансування передбачає розбудову фельдшерсько–акушерських пунктів та навіть покриття сільської місцевості високошвидкісним інтернетом, що зробить можливими скайп–консультації лікарів для селян.
Але найбільше досягнення — ​внутрішня стабільність країни. Незважаючи на численні спроби організувати фронт поміж українцями, розпалити вогнище громадянського конфлікту просто у Києві, поки що нічого не вийшло. Влада спокійно сприймає критику і протести опозиції. Протестувальники не переходять червоних ліній, розуміючи, що справжній ворог — ​на фронті, а опоненти — ​такі ж українці.

Ще одна знакова зміна — ​цьогоріч уперше Україна святкує Різдво двічі: 25 грудня разом з усім світом, і 7 січня  ​— традиційно з вертепами, кутею і 12 стравами.

За рік, що минає, наша безвізова, уже напів’європейська, реформована Україна відчалила і все далі віддаляється від Москви. І за можливість цього руху треба подякувати нашим захисникам, які собою відділили наш рідний край і території, що тимчасово загарбав «рускій мір».

Віктор УКОЛОВ, 
колишній народний депутат України

Telegram Channel