Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Навіть у росії видавав  із братом україномовну газету

Їх ніхто ніколи не розділяв і сприймав як одну велику особистість...

Фотоколаж із сайту ictv.ua.

Навіть у росії видавав із братом україномовну газету

16 квітня раптово перестало битися серце письменника та громадського діяча Дмитра Капранова. Йому було 56 років

Брати Дмитро та Віталій Капранови – відомі українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі та блогери. Вони народилися в Дубоссарах (нині – Республіка Молдова). Дитинство минуло в Очакові, а вищу освіту здобували у Свердловську (зараз Єкатеринбург) та москві. Там же на початку 1990-х видавали українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати». А у 1998 році повернулися в Україну.
У 1999 році Капранови організували перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай» (тоді переміг роман Василя Шкляра «Ключ»). А у 2000 році вони заснували видавництво «Зелений пес», пізніше, у 2019 році – YouTube-канал «імені 

Т. Г. Шевченка», де розповідали про історію України (станом на 16 квітня на ньому є 933 тисячі підписників).

У лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії, брати Капранови вступили до лав полку «Азов».

У лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії, брати Капранови вступили до лав полку «Азов».

Про їхній внесок у збереженні та примноженні українського яскраво свідчить факт, який навів народний депутат 7-го та 8-го скликань Андрій Іллєнко: «У Києві 2000-х, на які припали мої пізні шкільні та студентські роки, українська книжка була доволі рідкісним явищем. В основному українською були підручники. За усім цікавим треба було їхати на Петрівку, де все було російською, окрім підручників. Майже все. Оце «майже» забезпечувалося значною мірою братами Капрановими та їхнім видавництвом «Зелений пес», яке друкувало багато класних книжок – і принципово лише українською. Хоч тодішній окупований московщиною ринок «диктував» зовсім інше, а саме повну русифікацію, але братам було байдуже – і вони вкладалися в українську справу».

«Дуже сумно, що Дмитра Капранова вже нема з нами. І що відтепер треба звикати до того, що лишився лише один брат Капранов. Бо їх ніхто ніколи не розділяв і сприймав як одну велику особистість. Вічна памʼять Дмитру і подяка за все», – зазначив Іллєнко.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel