Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Чим «луплять» наші захисники по території росії

«Лютий» вражає своєю точністю – з легкістю влучає в об’єкт діаметром у 2 метри.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Чим «луплять» наші захисники по території росії

Новий український дрон, яким ГУР і СБУ так філігранно знищують російську нафтопереробну промисловість, має назву «Лютий»

Від початку 2024 року Україна регулярно завдає ударів по стратегічних об’єктах на території рф. На рахунку таємничої далекобійної зброї щонайменше 15 російських НПЗ (за лютий-березень Україна вивела з ладу понад 10%  усього російського нафтоперероблювання), винищувачі в Енгельсі та низка військових заводів у «рашці». Вона летить більш ніж на 1000 кілометрів і вражає вкрай точно. Українська влада відкрито не показує цей дрон, не розкриває його характеристик і навіть не говорить, хто його виробляє.

Про «Лютий» дуже мало інформації і в інтернеті. Важко навіть сказати, який точно вигляд він має, бо фото та відео, на які частенько потрапляє дрон, неякісні, а українська влада тримає все в секреті.

Дізнатися більше про цей таємничий безпілотник вдалося журналістам BBC. Їхнє джерело запевняє, що Україна уже накопичила сотні таких БПЛА і вони готові бити по росії. «За нашими даними, станом на сьогодні вже виготовили сотні одиниць «Лютого» і законтрактували приблизно стільки ж. Найбільша зафіксована відстань його бойового застосування – 1352 кілометри», – повідомляють журналісти.

«Лютий» – це новий козир України в цій війні, тож будь-яку інформацію про нього бережуть як зіницю ока. Джерело видання, близьке до виробника, заявило, що дрони будують та зберігають під землею.

«За нашими даними, всередині «Лютого» розміщений 2-циліндровий двигун, система керування і бойова частина вагою 50 кг. Зроблений безпілотник зі скловолокна і важить, ймовірно, 250–300 кг», – пояснює ВВС із посиланням на джерело в українській владі, яке має відношення до виробництва «Лютого».

Цей БПЛА є унікальним серед українських дронів. Його називають аналогом «Шахед-136», але він має низку важливих переваг. Зокрема, мова йде про високу завадостійкість до РЕБ, зручну конструкцію планера і здатність безпілотника під час польоту змінювати висоту відносно рельєфу поверхні.

Також «Лютий» вражає своєю точністю – з легкістю влучає в об’єкт діаметром у 2 метри. Це він довів, руйнуючи невеликі за розміром ректифікаційні колони на російських НПЗ. Така точність БПЛА схожа на точність передових західних ракет.

Джерела американського телеканалу CNN вказують, що ця ефективність може досягатися завдяки використанню штучного інтелекту, точніше «машинного зору» – здатності апарату самостійно розпізнавати об’єкти.
Утім, цей БПЛА все ж трохи дорогий. Один «Лютий» обходиться Україні у 200 тисяч доларів. Але його постійно вдосконалюють, тож, можливо, вже незабаром ми зможемо побачити його ще глибше на території росії.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel